top of page

Är vår livsstil ”Elefanten i rummet” i Coronadebatten?


Jag vill först och främst skicka en eloge till Folkhälsomyndigheten för att dom under hela året stått emot och inte förespråkat en total ”lock down” av Sverige som ju många andra länder gjort. Jag har stor respekt för att man valt att hålla denna linje i en värld som till stor del förlamats helt och hållet pga omfattande restriktioner och det är också många runt om i världen som håller er högt för denna linje. Bland annat två personer vars podcast jag skickar med en länk till – Brian Sanders och Dr Gary Shlifer.


Jag lider verkligen med alla de som fått sätta livet till i spåren av covid-19, deras anhöriga och alla inom sjukvården som sliter med att ta hand om alla drabbade. Jag har respekt för att vi behöver begränsa våra kontakter för att hålla ner smittspridningen, framförallt för att skydda de som är i de stora riskgrupperna, dvs alla med någon form av underliggande sjukdom (högt blodtryck, diabetes, hjärt- o kärlsjukdomar) eller som inte är metabolt friska med övervikt, fetma och andra livsstilssjukdomar och därmed har ett nedsatt immunsystem. Äldre tillhör ju ofta någon av dessa kategorier och har med stigande ålder också ofta ett nedsatt immunsystem varför dom är extra utsatta.


Jag förstår att vi behöver skydda oss med olika former av ”yttre skydd” som handsprit, munskydd i vissa sammanhang och miljöer och vara extra noga med hygien och social distansering. Dessa råd har vi nu med all tydlighet fått till oss under merparten av 2020. Hela världen har fått ändra sitt beteende totalt. Vi jobbar på distans när det går, går inte till gym och andra idrottsanläggningar, vi håller avstånd i köer och träffar sällan eller aldrig vänner i nära sammanhang inomhus. Vi har alltså blivit vana vid att ändra vårt beteende på många olika plan.


Det som däremot förvånar mig mycket är hur i princip totalt obefintliga råden till allmänheten är från myndigheter om vad vi kan göra för att förebygga och stärka vårt immunsystem.


Vårt immunsystem spelar en mycket stor roll för att vi skall kunna hålla oss friska och klara av virus och andra sjukdomar. Det vi kanske inte tänker på är att vi hela tiden är utsatta för mängder med olika typer av virus som ett friskt och starkt immunsystem kan klara av.


Jag bifogar en länk till en bloggpost jag nyligen gjorde där den brittiske hjärt- och kärl läkaren Aseem Malhotra belyser detta i sin nyligen utgivna bok "Bättre immunförsvar på 21 dagar" som jag verkligen rekommenderar alla att läsa.


Under de senaste dryga femtio åren har andelen överviktiga ökat lavinartat med följden att en stor del av jordens befolkning idag är överviktig eller lider av fetma. Att detta leder till massa hälsoproblem varav ett av problemen är ett nedsatt immunsystem finns mängder med studier och forskning som visar. Vad människor kan och bör göra åt sin hälsa för att skydda sig själva och därmed andra anser jag ju därför vara en självklarhet att kommunicera ut tydligt.


Jag tror dock att folk i allmänhet inte känner till de verkliga riskerna med att vara överviktig och att leva ohälsosamt. Men jag tror samtidigt inte att så många har kunskapen om vad som går att göra åt sin hälsa och att det med ganska enkla insatser går att göra otroligt mycket för att stärka sitt immunsystem och därmed sin hälsa totalt sett. Med den positiva effekten att människor i allt mindre omfattning skulle drabbas av diverse olika sjukdomar. Jag tror heller inte att så många känner till att man inte behöver gå över till att vara en komplett ”hälsonörd” för att leva hälsosammare. Längre ner beskriver jag vad jag förändrat och vilka effekter det har fått.


Vi står nu inför jul- och nyårshelgen då firande på olika sätt kommer att vara extra viktigt och då konsumtionen av socker och mindre nyttiga "livsmedel" kommer skjuta i höjden - inte konstigt att detta kommer att ske med tanke på året vi har bakom oss. Detta kommer dock dessvärre leda till att en redan allmänt sjuk och svag genomsnittlig befolkning blir ännu mer utsatta och sårbara pga ett ännu mer "sargat immunsystem" - absolut inte vad sjukvården önskar som resultat av helgerna...


Det talas mycket om att vi alla skall ta ansvar och följa restriktioner kring ”yttre skydd” vilka i sig för de allra flesta innebär stora förändringar i folks beteende. Varför kan inte myndigheter börja kommunicera råd och kunskap kring vår livsstil i övrigt och vårt ”inre skydd” när det med största sannolikhet är minst lika viktigt hur vi sköter vårt ”inre skydd” genom hälsosam livsstil för att minska effekterna av olika virus? Råd inom kost, rörelse, vila och stresshantering. Varför inte ge råd om hur vi alla kan fira julen lite hälsosammare genom att tex minska mängden socker, laga maten själva, vara ute och röra på oss minst en timma om dagen och sova ordentligt?


Jag är 57 år och gjorde för 1,5 år ett ”180-graders skifte” från en "mindre hälsosam kost" baserad på höga mängder kolhydrater, processad mat, för mycket socker, snabbmat och ett alltför stillasittande liv. Jag kände mig då "trött, fet, 55+ och sjuk". Jag gjorde denna livsstilsförändring efter att själv gått i fel riktning i alltför många år och efter att ha växt upp med mängder av "obotliga" sjukdomar i min släkt som psoriasis, ledgångsreumatism, diabetes, astma och allergier där jag fått se flera av mina släktingar lida mycket. Båda mina föräldrar gick bort i senare delen av 70-årsåldern med strokes, diabetes, depressioner, värk mm vilket jag är säker på till stor del var kopplat till deras livsstil främst avseende rökning, ohälsosam kost och för lite motionEfter bara 2–3 månader blev jag helt av med eller bättre i alla mina (som jag har fått höra hela livet) "obotliga sjukdomar" som astma, allergier, reumatism och psoriasis. Jag använde tidigare dagligen olika läkemedel såsom kortisoninhalatorer, värktabletter och kortisonsalvor. Jag gick dessutom ner nästan 15 kg i vikt och är nu i bättre form än på mycket länge. Sedan "180-skiftet" har jag inte varit sjuk en enda dag och jag har inte använt ett enda läkemedel på 18 månader.


"Allt jag gör" är att äta hälsosamt (minimalt med socker, i princip ingen processad mat, inga vegetabiliska fröoljor och mycket sparsamt med alkohol), tränar minst varannan dag, tar en promenad ute i dagsljus varje dag och är noga med att få en god natts sömn. Jag kompletterar med Omega 3 och nu under vinterhalvåret med en rejäl dos D-vitamin. Jag lever numera efter vad jag valt att kalla "balansbordet för hälsa"
Med denna relativt ”enkla” livsstilsförändring (inte därmed sagt att det var lätt) håller jag mig nu frisk och motståndskraftig på ett helt annat sätt än tidigare. Jag har sen i början av 2020 gett mig ut på en resa med en vision att hjälpa så många som möjligt till ett ”hälsolångt liv” med konceptet Funktionskraft och har nu stöttat uppemot tvåhundra personer till att må bättre och vara mer motståndskraftiga.Detta ”skifte" borde ju alla som verkligen behöver få hjälp med att göra och det borde också vara denna insikt och kunskap världens regeringar bör ge råd om istället för att enbart kommunicera ut råd om att vi skall gömma oss från viruset och se kommande vaccinering som det enda skyddet och den enda vägen.


Jag vill förtydliga att jag inte är vaccinmotståndare generellt sett men när vaccin framställs som den enda vägen då anser jag att vi hamnat snett och dessutom är farligt ute då risken är stor att läger för och emot vaccin bildas.


Jag skickar med en länk till en podcast där Brian Sanders (som driver podcasten Peak Human) och läkaren Dr Gary Shlifer resonerar och reflekterar om Covid-19 och ger sin syn på hur ”världen” nu hanterar pandemin. Deras samtal lyfter mycket intressanta reflektioner enligt mig.


Jag skickar även med en länk till en podcast där triatleten, entreprenören, författaren, debattören och hälso-konnessören Jonas Colting ger sin syn på bl.a. Covid-19, vaccin och D-vitamin.


Båda poddarna är ganska långa och i vissa avseenden en del provocerande men så bra att jag tycker du skall ta dig tid att lyssna på dom.


The True Fallout of COVID - A Doctor’s Experiences and Frustrations https://youtu.be/MMl_yjOjRyY


Vill också passa på att önska alla en riktigt


God Jul & Ett Gott Nytt År 🌲🎅


Patrik Gamborn 💖

254 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Filmtips

Comments


bottom of page