top of page

Fikarast - kaffe - bulle - total ”sömnkoma”

Har du varit med om detta? 30 minuter efter kaffet och bullen som gärna följer med håller du nästan på att somna vid ratten - när målet med fikapausen var att du skulle piggna till....


Du har drabbats av ”kolhydrateffekten”. Visste du om att din hjärna består till cirka 70 % av fett (mestadels mättat). Hjärnan ”går” bäst när den får fett som bränsle. Ger du den socker är det lite som att hälla bensin i en dieseltank - motorn kommer att börja hacka och i värsta fall gå sönder.


Däremot VILL din hjärna ha socker så när du stoppar i dig något sött ger du hjärnan vad den VILL HA men inte vad den BEHÖVER. Resultatet och effekten av bullen kommer ganska fort och det är då tröttheten slår till. Om du istället skulle ge den vad den behöver skulle ett alternativ till bullen kunna vara ett ägg eller en bit lax med lite majonnäs.


När du äter något sött ger du alltså hjärnan vad den vill ha men inte vad den behöver och när du äter något med fett och protein ger du hjärnan något den behöver - även om det kanske inte är det du vill ha just då.

Så testa att byta ut bullen mot en bit lax eller ett ägg med majonnäs nästa gång du fikar och se om du märker någon skillnad - sannolikheten att du kommer märka skillnad är stor 😊46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page