I Funktionskraft har vi ett liberalt synsätt på kost och förespråkar inget specifikt "kostspår" eller "diet" som det enda tänkbara. Alla människor är olika och mår bra av olika typer av mat. Vi har istället en evolutionär syn på vad som rimligen (baserat på studier erfarenheter gjorda av många runt om i världen) är ett rimligt antagande att människor har ätit och utvecklats av sen miljoner år tillbaka. I denna kost ingår en blandning av animaliska och växtbaserade livsmedel i lite olika mix beroende på var nånstans på jordklotet människor varit bosatta.
Oavsett vilket "kostspår" eller "diet" man studerar har de alla en gemensam nämnare: dom innehåller lite eller inget processat vitt socker, inga upphettade och hårt processade fröoljor och inga processade kolhydrater. Alla dessa spår förespråkar istället mat gjord på riktiga råvaror (med en minimal eller ingen innehållsförteckning), ekologiskt, närodlat, gräsbetat och säsongsvarierat. Sen går åsikterna isär en aning eller mycket kring om och hur mycket spannmål, grönsaker, frukt, bär och animaliska produkter man skall äta.
Vår åsikt är att det är synd att det "bråkas" på ett nästintill religiöst sätt mellan dessa olika "kostreligioner" när det "stora problemet" för jordens befolkning beror på andra saker än om vi enbart äter "animaliskt eller växtbaserat" - problemet, menar vi, är snarare den stora mängd processade och sötade maten som idag konsumeras, och dessutom i för stora mängder. Det är den som gjort att över hälften av jordens befolkning idag lider av antingen övervikt eller fetma och som i sin tur gjort oss svagare och mindre motståndskraftiga inför diverse olika livsstilssjukdomar, infektioner och virus.
Inom Funktionskraft är vi öppna för att pröva och lära oss nytt hela tiden och att inte kategoriskt förkasta vare sig en ren "carnivore" diet (bara kött) eller en helt "vegan" kost (enbart från växtriket). Vi tror att för vissa personer och under vissa omständigheter kan den ena eller andra kosten tjäna ett syfte i ett läkande och/eller lugnande process under en viss period. Vår filosofi är i grunden "paleolitisk/primal" och att utifrån denna hjälpa människor att finna den kost som bäst passar för var och en och att stötta var och en att bli så "metabolt flexibel" som möjligt så att kroppen kan hantera och må bra av en kost baserad på ett mycket brett utbud av bra råvaror.
Vi vet vidare genom egna och många andras erfarenheter att vissa råvaror kan verka mer "störande i kroppen" för vissa personer än hos andra. Till dessa hör främst spannmål (både med och utan gluten), mejeriprodukter (och då i första hand pastöriserade och homogeniserade) och industriellt processat socker. Även för stora mängder av frukt, nötter och vissa grönsaker kan för vissa verka störande i kroppen beroende på att dessa innehåller "skyddsmekanismer" som bland annat fytiner och oksalater.
Vi lyssnar och lär hela tiden och en av våra stora inspirationskällor är podden Hälsosnack med hälsocoacherna Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist. Dom har även en blogg med intressanta inlägg, bland annat ett med rubriken "Varför går vi emot strömmen?" som vi tycker är mycket intressant och som också ligger i linje med den grundfilosofi och det synsätt vi har inom Funktionskraft när det gäller kost och näring.
Dom inleder så här:
"Vi får ibland frågan varför många av våra råd och rekommendationer inte är i samklang med gängse kostråd från exempelvis Livsmedelsverket och vissa andra kostexperter? Det är ju en väldigt bra fråga, speciellt om man själv inte är så insatt i kost och näring. Det här är en enkel fråga kan tyckas, men till svaret hör många olika förklaringar som härstammar till forskning, politik och pengar.... Men jag kommer inte gå in mer på det utan mer ge vår syn på de svenska kostråden utifrån ett hälsoperspektiv. Jag kommer heller inte att ge direkta hänvisningar till forskningsrapporter utan istället får du länkar till olika källor som gör det och där du kan lyssna på poddar och läsa på artiklar om du känner att du vill fördjupa dig i ämnet själv"
Vill du ta del av bloggposten finns den här
Comments