Socker - mjöl - mjölk
Efter över ett år av detektivarbete med kosten där jag under längre perioder (2-3 mån då jag uteslutit alla tre livsmedel nedan) kan jag konstatera tre större saker:
Socker gör mig snuvig och ger ett ”hungersug” senare på dagen eller dagen efter. Ger även huvudvärk dagen efter
Mjöl (framförallt vete) ger mig problem med mina luftvägar (astman gör sig hörd),
Mjölk gör magen orolig och (lös, varvat med uppblåst)
Eksemen jag har på armbågarna och benen blir också sämre men dessa problem har jag än så länge inte kunnat härleda till exakt vad av ovanstående som
ger mest problem och det kan mycket väl vara så att det är en kombination av alla tre. De perioder jag helt uteslutit alla tre livsmedel är eksemen mycket bättre eller nästan helt borta
Problemen med snuvan och astman kommer ganska omgående (oftast dagen efter) och detsamma gäller magen. Eksemen blir värre efter några dagar.
Dricker numera därför inte vanlig mjölk, mjölbaserad mat äter jag endast undantagsvis och mat med vanligt socker äter jag väldigt sällan.
Det jag äter är hårdost, keso, grekisk yoghurt (17% fett) mörk choklad (minst 70% och endast helger) och socker i form av frukter (torkad och vanlig)
Än så länge har jag kommit fram till att keso är ”snällare” än mjukare vanlig ost. Vanlig vispgrädde (40% fett) verkar också fungera likaså riktigt smör. Dessa har jag återinfört de senaste tre månaderna
Hoppas mina erfarenheter kan hjälpa fler därute
Utöver allt ovan äter jag en blandkost (grönsaker, kött, fisk, fågel, frukt, nötter och bär) med något lägre kolhydratinnehåll.
Jag har minskat mitt ”ätfönster” till mellan kl. 9 till 19 vilket alltså ger ett ”fastefönster” på 14 timmar då kroppen får en möjlighet att vila från matsmältningen och istället bygga upp kroppen. Jag undviker mellanmål så mycket som möjligt och när jag äter söta saker (frukt, bär mm) äter jag helst dess i samband med huvudmåltider
Comments