top of page

Utrustning

Funktionskrafts STARTA-program

Vi jobbar i huvudsak med kroppen som enda redskap i STARTA-programmet. Vill du uppnå extra effekt i programmet rekommenderar vi dig dock att komplettera med ett sk "battle rope". Det är ett mycket effektivt redskap som tränar hela kroppen. Det finns ett antal olika leverantörer och varianter på marknaden. Det vi rekommenderar är ett som är minst 9 m och 38 mm tjockt. Battle rope finns ofta på gym men om du tränar hemma kan du istället behöva köpa ett eget. Om du köper ett längre än 9 m (det finns längder ända upp till ca 15 m) så kan du korta av repet mha tex en slangklämma, spännband eller motsvarande. Anledningen till att vilja korta av det är att det annars kan bli lite "för" jobbigt att utföra övningarna i programmet. Kör du på gym och deras battle rope är längre (och/eller tjockare) får du helt enkelt anpassa en aning och dra ner på antalet du gör i övningarna.

 

Battle rope finns att köpa både i butiker och online. Två onlinebutiker som säljer all typ av utrustning för träning är Träningsspecialisten och Gymgrossisten. Båda dessa brukar ha något av de rep vi rekommenderar för leverans omgående men var ute i så god tid som möjligt då repet används redan vecka 2 i programmet. Nedan är några exempel på 9-12 meters battle rope. Satsa i första hand på ett 9 meters rep. Finns inte detta för leverans i tid fungerar även de andra längderna. Länkarna nedan tar till en onlinebutik med några exempel på battle rope.

 

 

Vill du inte investera i ett battle rope så fungerar även två PET-flaskor (1.5 liters eller 2 liters) som du fyller med vatten. Välj modellen med smal "midja" då dessa är mer greppvänliga. Med två fyllda PET-flaskor kan du uppnå nästan samma effekt som med ett battle rope och det kan också vara ett alternativ om du är ute och reser. Se bilder på battle rope samt exempel på PET-flaska nedan.

 

Funktionskrafts ETABLERA-program

I ETABLERA-programmet använder vi också kroppen till en stor del men då detta program har som mål att "bygga lite mer muskler" har vi valt att även använda några redskap. För att inte du skall behöva tillgång till ett "komplett gym" har vi begränsat vilka redskap programmet använder sig av och landat i att köra med hantlar, en "pull up-stång" och ett "fitnessband". Med dessa tre kommer vi långt och kan träna muskeluppbyggnad på ett effektivt sätt.

 

Beroende på ditt utgångsläge bör vikten per hantel ligga mellan 5-15 kg. Vi rekommenderar att du väljer modellen med fria vikter. Då kan du alltid starta lite lägre och senare lägga på/komplettera med fler och tyngre vikter. 

När det gäller pull up-stång rekommenderar vi en enkel stång som du fäster i en dörrpost. Välj en modell med två små "pluppar" som skruvas fast i karmen då dessa är säkrare. Med en sådan stång går det bra att snabbt montera upp stången när du använder den och sen går det lika fort att montera ner den om du inte vill ha den uppe hela tiden.

Fitnessbandet använder vi bl.a. för att minska vikten när vi gör pull-ups. Vilket band (färg) du väljer beror på hur mycket "lyfthjälp" du vill ha när du gör pull-ups. Vår rekommendation är att d väljer ett band som ger mellan 15-30 kg "lyfthjälp". Det motsvarar antingen det lila eller svarta bandet på länken nedan. Länkarna nedan tar dig onlinebutiker med några exempel på utrustningen.

 

Övrig utrustning

Något som kan vara bra att ha är en "yogamatta", träningsmatta eller ett liggunderlag ​som du kan använda för att göra det bekvämare för dig om du tränar på ett hårt golv eller ute på hårt underlag. Att ha några 0.5 liters PET-flaskor kan också vara bra både för att ha tillhands när du tränar men också för att enklare hålla koll på vattennivåerna varje dag då vattenintaget är en mycket viktig del av programmet.

PET.jpg
bottom of page