top of page

Om Patrik

_edited_edited.png

Patrik Gamborn

Coach och grundare

Sommaren 2019 var jag 55 år och hade flera livsstilssjukdomar samt flera s.k. autoimmuna sjukdomar. Vi den tidpunkten visste jag inte vad autoimmuna sjukdomar var för något. Jag visste dock att jag mådde dåligt och att jag borde kunna må bättre. Jag hade astma, ett flertal allergier, psoriasis, ledgångsvärk i knän, fingrar och axlar samt hade ont i ryggen sen flera år tillbaka. Jag bar dessutom på en 10-15 kg övervikt och hade utvecklat en "gubbmage". Då har jag ändå under en stor del av mitt liv tränat och rört på mig en hel del, med ishockey under tonåren och löpning och (hyfsat) regelbunden styrketräning från 25-års åldern och uppåt.

Läkare jag träffat genom åren (och det är många) har sagt till mig att mina sjukdomar inte går att bota och att jag får räkna med att leva med dom under hela mitt liv. Jag konsumerade då stora mängder astmamediciner, allergitabletter, värktabletter och smetade på diverse salvor och kortison på mina psoriasiseksem. Under min tidiga år hade eksem i ljumskarna vilka senare utvecklade sig till psoriasis och gick på otaliga kurer antibiotika pga ständigt återkommande öroninflammationer. 

På midsommardagen 2019 bestämde jag mig för att själv göra något åt min hälsa och framförallt bli av med min stora mage. Startskottet blev att jag bestämde mig för att gå med i ett program som heter The Sixpack Revolution (SPR) som grundats av Scott Harrisson. Det är ett program som till stor del liknar Funktionskrafts program och grunden bygger på att du med kost och träning kan åstadkomma otroligt mycket positivt för ditt hälsotillstånd. Efter endast en dryg månad in i programmet blev jag avsevärt mycket bättre i mer eller mindre alla mina symptom och magen krympte successivt. Det mest fantastiska var att jag helt blev av med den astma jag haft i över 20 år. Men även en massa annat som tex ledvärken jag haft i många år blev bättre och allergier jag hade likaså. Dessutom lyckades jag få den "sixpack" jag siktade mot att få så det var dubbelt positiv utdelning. Efter att ha kört programmet (som var 90 dagar) med så goda resultat bestämde jag mig för att köra programmet en gång till i början av 2020 och blev då även tllfrågad att vara coach för programmet. Under min tid som coach i SPR stöttade jag nära 150 personer på sina resor mot bättre välbefinnande. Min resa hos SPR finns beskriven i ett Facebookinlägg som finns här.

Jag har sen starten av min resa i juli 2019 lärt mig otroligt mycket om hur människokroppen fungerar och hur vi som människoarten (homo sapiens) har utvecklats under drygt tre miljoner år genom att ha läst tusentals sidor text och lyssnat på tusentals timmar ljudböcker, podcasts mm om hälsa, livsstil och kostens betydelse för vårt mående. Jag har parallellt jobbat med att justera min kost efterhand och då också lärt mig hur framförallt vissa födoämnen kan påverka vissa negativt mer än andra. Vi bahöver allla hitta vår väg och "kost" så att säga.

 

Under våren 2020 beslutade jag mig för att jag ville sprida denna kunskap till så många som möjligt och då framförallt i Sverige och då föddes idén om Funktionskraft - ett holistiskt koncept för hälsa och livsstil. Resten av familjen var också intresserade av att vara med och bidra inom Funktionskraft på olika sätt framöver. Nu är både min fru Sara och vår dotter Linnéa med som coacher i verksamheten vilket känns extra kul. I samband med starten av Funktionskraft avslutade jag mitt engagemang i SPR. Jag kommer dock för evigt vara enormt tacksam för vad The Sixpack Revolution inneburit för mig och jag kan verkligen varmt rekommendera deras program för de som vill uppnå mycket goda resultat i form av viktminskning och ökad muskelmassa på väldigt kort tid.

Det som skiljer SPR och Funktionskrafts program är att SPR är helt på engelska (menyer, träningsprogram, coaching mm), ett stort fokus ligger på utseendet (och att gå ner i vikt) samt att kosten är förhållandevis restriktiv (inget smör, inget rött kött, inget salt mm). Min och resten av familjens erfarenhet är att det går att vara något flexiblare med kosten och ändå uppnå väldigt goda resultat (även en "sixpack" för de som är intresserade). Denna flexibilitet gör det också lättare för många att bibehålla betendet över tid. Funktionskraft är dessutom helt och hållet på svenska vilket många upplever som en stor fördel. Våra program lägger också mer fokus på vila, återhämtning och stresshantering som viktiga pusselbitar i din totala hälsa.

På bilderna nedan visar jag mine "före och efterbild" när jag startade i juli 2019 och mitt resultat efter tre månader.  Drar du i "reglaget" kan du se hur jag "transformerade" mig från "trött och fet 55-åring" till en pigg och stark 56-åring. Även om Funktionskraft fokuserar på långt mer än bara "bara utseende och yta" går det inte att komma ifrån att en stark kropp kombinerat med en hälsosam kroppskonsitution (fördelningen av muskler, benstomme och fettvävnad) ger många fördelar inte bara ur ett hälsoperspektiv men också ur ett rent vardagligt perspektiv. Jag har tex inte tagit en enda medicin på över fyra år och är idag (vid 60 års ålder) smidigare, rörligare och starkare än jag varit på väldigt länge. Men jag har framför allt hittat en livsstil och sätt att leva som är långsiktigt hållbar. Rörelse, näring, återhämtning och stresshantering är nu en naturlig del av vardagen. Det är en otroligt skön känsla.

Bilderna längre ner är ett axplock på bilder jag tagit från juli 2019 fram till maj 2023. Bilderna visar ju bara "den yttre hälsan" men att hålla sig i trim fysiskt är trots allt viktigt och många gånger underlättande för att hela hälsan skall vara god. Bilden längst ner är bilder genom några av mina "vågor". Jag har landat i en livsstil som gör att jag håller mig i löpande god form och hälsa och kör numera varannan våg med lite högre intensitet och varannan i lite mer underhållsläge.

 

 Jag försöker ha ett långsiktigt och hållbart tänk och jag anpassar löpande och prövar nya "hälsohack" för att variera och göra min "hälsolånga resa" mer givande och spännande. Jag är inte främmande för något, säger aldrig nej till allt men säger aldrig heller ja till allt. Min filosofi är att försöka se så mycket som möjligt med ett evolutionärt perspektiv och att med detta tänk ge kroppen de bästa förutsättningarna så att "den kan ta hand om sig" och därmed ge mig en behagligare resa. Jag tror också mycket på att vara öppen, lyhörd och pröva sig fram.

20190712_144432000_iOS.jpg
JCV_3858.jpg

Mars 2020

IMG_2997.jpg

November 2021

Patrik 6 mars 2023_2.png

Maj 2023

IMG_2854.JPG

Styrkeprov november 2021

Styrkeprov november 2022

Patrik genom alla vågor jul 2019 - maj 2023.png

Patriks resa juli 2019 - maj 2023

bottom of page