top of page

Marie Söderberg

Marie juli 2022

Juli 2022

Marie Söderberg 2023-08-09.jpg

Februari 2023

Augusti 2023

Mitt namn är Marie Söderberg och jag var med i Funktionskraft Septembervågen 2022 och Marsvågen 2023  

”Känner mig så mycket starkare, orkar mer och värken i lederna försvann”, säger Marie som varit med oss i Funktionskraft under två ”vågor”. 

”Blev så inspirerad av den första "vågen" (Septembervågen 2022) och att det funkade så bra med träning och kost så jag valde att haka på Marsvågen 2023 också. Framför allt kände jag att kroppen och psyket mådde så mycket bättre. Bibehöll många av de goda vanorna från första vågen även om jag tillåtit mig att "sväva ut" lite emellanåt, men har kvar tänket som Funktionskraft lär ut. Såklart får man vara beredd att jobba lite för resultatet, inget kommer helt gratis, men med tanke på hur mycket bättre jag mår är det väl värt det. Jag vill ju kunna fortsätta vara stark, rörlig och kunna göra det jag vill utan att kroppen sätter stopp för det."

Jag hade läst lite om Funktionskraft tidigare i vår lokala tidning och hade en tanke redan då att gå med, men fick inte tummen ur. När ett par vänner till mig sa att de skulle gå med så tog jag tag i det och det har jag inte ångrat.

Jag visste med mig att jag släpade runt på en del överskottskilon och det har jag gjort förut. Jag var världsmästare i jojobantning! Men de senaste åren har jag även haft en del bekymmer med min hypotyreos (dålig ämnesomsättning p.g.a. att sköldkörteln inte fungerar som den ska) och som jag medicinerar mot, där jag haft diffus värk i leder och muskler från och till. I höstas röntgade jag även ena knät och stortålederna och man konstaterade att jag fått artros. Dessutom så låg jag på gränsen till för höga värden både när det gäller blodtryck och blodsocker, när jag var hos läkaren i februari förra året. Jag har tidigare ätit likt det som Funktionskraft förespråkat, och blivit bättre, men inte lyckats hålla det över tid. Det jag märker med framför allt glutenfri kost och ett lägre intag av kolhydrater, är att den diffusa värken i leder och muskler försvinner. Artrosvärken i ena knät blir också markant mindre. (Andra knät har jag tack och lov inte haft ont i än.)

Jag blev också otroligt mycket piggare när jag kom ifrån blodsockertopparna- och dalarna i.o.m ett lägre kolhydratintag men ett ökat intag av protein, fett och grönsaker. Mina kollegor på jobbet skämtade t.o.m och frågade vilka piller jag gick på och vad man kunde få tag på dem.... Jag var på återbesök hos läkaren ungefär fyra veckor in i Septembervågen och då var både blodtryck och blodsocker nere på normala värden. Att man bara på en sådan kort tid kan få så stora förbättringar i sin hälsa är fantastiskt! Jo, det var lite av en utmaning att ställa om från att bara rycka första bästa mat ur kylen när man varit hungrig och inte haft energi att planera maten men det var bara att bita i det sura äpplet och ta tag i planering av frukost, lunch och middagar. Efter några veckor kom jag dock in i det och gjorde veckomenyer på helgen för veckan därpå, handlade sen allt som behövdes och det har varit så värt den planeringen. Jag sparade väldigt mycket tid på vardagarna när jag la upp det så.

Vill man inte planera själv så har Funktionskraft färdiga veckomenyer.

Att få till all träning var också lite av en utmaning när jag hade bägge sönernas aktiviteter att ta hänsyn till men det funkade dock fint efter lite övning och trixande. Det är ju egentligen inte det att jag inte hade tid, jag fick bara dra ner på TV-tittandet lite grann. De dagliga promenaderna har jag förmånen att kunna göra på lunchtid och det sparade in en del tid på eftermiddagen. Det är som med allt annat, man behöver lägga tid och kraft på att uppnå något. Inget kommer gratis, men då Patrik, Sara och alla deltagare i gruppen alltid finns där, så blir allt så mycket enklare.

Förutom att jag har blivit av med det mesta av värken, känner mig betydligt piggare och energisk samt fått ordning på blodtryck och blodsocker, lyckades jag även bli av med 13 överflödiga kilon!! 

Nu har det gått ca 10 månader sen första vågen avslutades och jag har lyckats rätt väl med att bibehålla den livsstil jag övade på under de nästan 9 veckor som vågen höll på. Visst har jag svävat ut lite på helger och över jul och nyår men livet måste få komma emellan då och då. Jag har t.o.m gått ner nåt kilo till och nu är jag för första gången under mitt vuxna liv nöjd med hur jag ser ut och hur jag mår. Och framför allt så känner jag mig så mycket starkare! Jag tror absolut att jag kan hålla den här livsstilen över tid och kommer köra fler "vågor" för att få ytterligare pepp och inspiration.

Det finns alltså inget att tveka över. Bara kör och låt det ta lite tid att göra en förändring till det bättre i ditt liv!

 

Hälsningar

Marie

bottom of page