top of page

Filmtips

Tre mycket intressanta dokumentärfilmer producerade av Tina-Marie Qwiberg som SVT Play nu återintroducerat - tack. Filmerna som gjordes mellan 2014 och 2019 är fortfarande högaktuella och blev för mig på många sätt en ögonöppnare inom flera områden - ett måste att se för alla som ör intresserade av hälsa inte bara för egen del, men också för alla omkring och inte minst för planetens hälsa.


"Sista skörden"

Det handlar om ett av våra viktigaste ekosystem och en förutsättning för vår överlevnad. Planetens jordar är hotade. Den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord, det påverkar näringsinnehållet i vår mat och näringsbrist kan vara orsaken till det vi kallar välfärdssjukdomar. Vi tömmer vårt jordkonto på dess kapital när vi behöver det som allra mest. Utan jord inget liv och utan liv ingen jord



"Efter floden"

Sötvatten är grunden för allt liv som vi känner det. Men det är den mest slösade naturresursen och föroreningarna är en spegling av människans tid på planeten. Vi mäter det i dricksvatten. Men det handlar om mer än så. Vatten måste finnas i alla system för att planeten ska vara i balans. I vår förbrukande livsstil förlorar vi allt mer vatten och sambandet mellan extremväder, klimatförändringar och obalans i vattnets kretslopp är uppenbart. Vi är inte varsamma med vårt viktigaste livsmedel som förvandlats till vilken vätska som helst. Vi slösar bort grunden för självaste livet.



"Bieffekten"

Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelsproduktion vara omöjlig. Dessa pollenrallare skapar förutsättningar för allt levande. Runt om i världen växer nu oron för att naturliga pollinatörer håller på att dö ut och ersättas av snabbproducerade bin och humlor i stora fabriker. Vi står inför ett hot vars konsekvenser vi inte kan föreställa oss, en tyst miljökatastrof.




107 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page