top of page

Sixpack

Uppdaterat: 23 aug. 2020


Hur får man en sixpack? Efter att jag vid 56 års ålder, lätt övervikt och "gubbmage" lyckades med att få en sixpack (som för mig lät som en omöjlighet med mina förutsättningar) så kan kan jag med stolthet och säkerhet påstå att jag vet hur det går till.


Det är egentligen ganska enkelt men däremot inte sagt att det är lätt. Som bilden ovan säger byggs den ”på gymmet” eller var du än väljer att träna MEN den tas fram i köket. 80% av resultatet beror nämligen på vad du äter så att ”bara” träna kommer inte att räcka. Om du däremot följer de sju stegen nedan så kommer du inom 2-3 månader kunna få och en sixpack - men framförallt kommer du då uppnå en massa hälsofördelar som kommer på köpet.

✅ Vad skall du äta då? Starta med att ta bort allt tillsatt socker.


✅ Nästa steg är att ta bort så mycket som möjligt av ( helst all) ”processad” mat och ersätta den med mat som du själv lagar och där du använder riktiga råvaror istället för halvfabrikat. Undvik också all friterad mat eftersom den (oftast) är friterad i onyttig olja (se om fetter nedan)


✅ Därefter skall du reducera mängden kolhydrater rejält eftersom dom är en ”variant” på socker. Ett ganska ”enkelt” sätt är att ta bort all mat som innehåller spannmål (havre, vete, korn, råg) och även rejält minska mängden potatis, rotfrukter, ris och övriga råvaror med högt kolhydratinnehåll. De kolhydrater du får i dig bör istället komma ifrån grönsaker som växer ovan jord.

✅ Nästa steg är att du behöver öka mängden proteiner och dessa finns i tex kött, fisk, fågel, ägg, nötter och mejeriprodukter.


✅ Du behöver också öka andelen hälsosamma fetter i din kost och dessa finns i kallpressad olivolja, avokadoolja, kokosolja och i mejeriprodukter som riktigt smör och grädde. Dessa använder du istället för mindre hälsosamma vegetabiliska fel oljor som majs, rap, solros och sojaolja som oftast är hårt processade. Ibland kallas dessa för ”matolja” och det är oftast ett tecken på att det är den minst hälsosamma oljan.


✅ Sen behöver du se över mängden mat du stoppar i dig och hur mycket din kropp behöver har mestadels att göra med hur mycket du rör på dig (tränar) och hur mycket muskelmassa du vill utveckla. Sitter du still mycket behöver du mindre mat (energi) än om du rör dig mycket.

✅ Utöver ovan behöver du även träna, framförallt dina magmuskler om målet är att få just en sixpack. För om du inre tränar upp musklerna under kommer det inte finnas nån sixpack att visa upp när du ”klätt av” dig överskottsfettet. Men mitt tips är att träna hela kroppen och vad tränar utöver magen spela inte så stor roll - gör något du blir rejält trött av men också tycker är kul!

Det fiffiga med att träna och därmed bygga muskelmassa är att dessa muskler sen kommer att använda ditt överskott av fett på kroppen som ”bränsle” och med större muskelmassa blir du även mindre känslig för att senare gå upp i fettmassa igen. Dom fungerar lite som en framtida buffert och skydd mot onödig övervikt. Dessutom skyddar dom dig mot sjukdomar och dom gör dig mer funktionell i vardagen.


Vill du göra din ”resa” i en sluten grupp med andra som motiverar dig? Då skall du haka på vårt program - den 1 september kör vi igång en ”våg” där du under 60 dagar kämpar tillsammans med andra - alla med målet att bli den absolut bästa versionen av sig själva - mer information och anmälan påDen enda som kan ”skapa dig själv” är du. Lycka till med ”bygget” 🔥💪🏼😊

175 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page